5 Ciri2 orang yang mengalami gangguan jiwa namun tidak disedari

Orang dengan gangguan mental adalah orang yang mengalami gangguan dalam fikiran, tingkahlaku, dan perasaan dalam bentuk gejala dan/atau perubahan tingkahlaku yang bermakna/serta dapat menyebabkan penderitaan dan halangan dalam menjalankan fungsi sebagai manusia.

Gangguan mental adalah gangguan dalam pemikiran, tingkahlaku dan perasaan dalam bentuk gejala “aneh” pada diri seseorang. Gejala gangguan mental boleh berubah-ubah, tetapi yang paling berbahaya apabila kita tidak mengambil gejala-gejala ini dengan serius dan seolah-olah mereka

akan baik-baik saja. Malah, kita perlu tahu sama ada ini perlu dikendalikan seawal mungkin, untuk itu gangguan mental yang teruk boleh dikurangkan. Oleh itu, marilah kita mengenal pasti ciri-ciri gejala gangguan mental (Schizophrenia):

1. Aspek fizikal

Ciri pertama orang yang mengalami gangguan mental boleh diketahui dari segi fizikal. Mulailah malas untuk membersihkan diri dan kelihatan lebih serabai dan kotor. Gangguan dalam aspek fizikal juga boleh jadi sensasi tertentu di bahagian tubuh disebabkan oleh kehadiran haiwan atau benda

yang menyebabkannya berlaku di dalam badan mereka, walaupun tidak nyata. Sensasi ini akan mencetuskan tindak balas badan untuk menggaru, memukul atau mengulangi pergerakan tertentu, sehingga boleh menyakiti badannya sendiri.

2. Minda

Ciri kedua- orang yang mengalami gangguan mental boleh diketahui dari fikiran mereka. Kadang-kadang mereka rasa sukar untuk berfikir dengan baik dan kadang-kadang mempunyai pemikiran aneh seperti kepercayaan bahawa dia kenal orang yang dia tidak kenali atau berfikir bahawa ada bayang-bayang mengejarnya dan seolah-olah mahu membahayakn nyawanya (Deluis/Waham).

3. Perasaan

Ciri ketiga orang yang mengalami gangguan mental dapat diketahui dari perasaan mereka. Mereka cenderung mempunyai perasaan yang luar biasa, seperti kehilangan semangat untuk beraktiviti, perasaan bimbang, ketakutan, kemurungan, kecemasan dan perasaan yang tidak dapat dikawal olehnya.

4. Perilaku

Ciri keempat orang yang mengalami gangguan mental dapat diketahui dari tingkah laku mereka. Mereka juga mempunyai kecenderungan untuk melakukan tingkahlaku aneh seperti tingkah laku agresif, kegelisahan, impulsif, penarikan diri, tidak dapat menjaga diri, mundar-mandir, mengumpul sampah dan lain-lain.

5. Imaginasi

Ciri kelima orang yang mengalami gangguan mental dapat diketahui dari khayalannya. Khayalan ini berkait rapat dengan sifat perasaan, seseorang yang mempunyai gangguan jiwa biasanya mempunyai fantasi yang dirasakan seolah-olah ia benar, seperti suara yang mengatakan kepadanya untuk melakukan sesuatu atau melihat perkara yang tidak dapat dilihat oleh orang lain (halusinasi).

Kelima-lima ciri orang yang mempunyai masalah mental adalah ciri umum gangguan mental (skizofrenia) yang tidak semua orang dengan ciri-ciri ini dikategorikan sebagai gangguan jiwa. Pemeriksaan doktor psikiatri profesional diperlukan untuk menentukan sama ada seseorang mempunyai masalah psikiatri ini.

Author: fafa