Black tetap aktif dalam bidang seni walaupun dengan tangan berbesi

KUALA LUMPUR: Operation memasukkan besi ke dalam tangan kirinya yang patah tidak menghalang Black Hanifah, 31, meneruskan kerjaya seni seperti biasa. Menurut penyanyi berkenaan, kcederan dialami akibat kejadian motosikal di Petaling Jaya, baru-baru ini, tidak memberikan

kesan teruk dan dia masih boleh menjalani aktiviti seni tanpa banyak masalah. “Saya juga masih boleh memandu kerana yang mengalami masalah hanyalah pada tangan kiri,” katanya kepada BH Online. Kata Black, dia menunggu selama dua minggu sebelum akur untuk menjalani

operation berkenaan. “Kalau ikutkan, saya harus melakukan operation selepas kejadian itu berlaku. Tetapi, saya takut apabila mendengar besi perlu dimasukkan ke dalam tangan yang patah. “Jadi, saya menangguhkan operation selama dua minggu.

Namun, saya tewas apabila gagal menahan sakit. Saya kembali ke hospital pada Isnin lalu. Pada malam itu juga operation memasukkan besi perlu dilakukan. “Saya dibawa ke bilik operation kira-kira jam 10 malam dan ia selesai jam 1 pagi.

Inilah pengalaman pertama saya memasuki bilik operation seumur hidup,” katanya yang sebelum itu mendapatkan rawatan tradisional seperti urutan. Penyanyi yang baru sahaja muncul dengan single Pok Pet itu bersyukur apabila dia dibenarkan pulang ke rumah selepas dua hari operation dilakukan.

“Alhamdulillah, saya sudah pulang ke rumah, Rabu lalu. Tangan saya pula hanya dibalut dan tidak disimen,” katanya yang sempat membantu teman baik, Achey, bertanding dalam pentas akhir Bintang Bersama Bintang 2019, sehari sebelum operation. Difahamkan, besi terbabit perlu berada di dalam tangannya selama kira-kira setahun.

Penyanyi, Black Hanifah menjalani operation membetulkan tangan kiri yang patah akibat kejadian yang berlaku ketika menunggang motosikal di sebuah pusat perubatan di Petaling Jaya, malam ini. Black mengadu tangan kirinya sakit, petang tadi, lalu terus dirujuk di pusat perubatan.

Doktor menyarankan operation dibuat malam ini, bagi membetulkan dua bahagian tangan termasuk pergelangan yang patah dalam insiden itu. Isteri Black, Cira memberitahu, dia dan Black akur dengan nasihat doktor agar tangan suaminya dapat dipulihkan.

“Sejak kejadian itu, kami sudah menggunakan pelbagai ikhtiar termasuk urutan tradisional. “Namun, semuanya tidak membuahkan hasil… Jadi, lebih baik ikut nasihat doktor,” katanya kepada BH Online. Biarpun tangan kirinya patah, Black masih sempat membuat persembahan bersama teman baiknya,

Achey di pentas akhir Super Bintang Bersama Bintang (SBBB) di Shah Alam, malam tadi. Cira berkata, dia sedar Black masih sakit ketika membuat persembahan, namun tuntutan tugas dan semangat setiakawan membuatkan suaminya enggan mengalah. “Persahabatan mereka lebih kuat daripada kesakitan yang ditanggung suami.

Dalam kepayahan, dia berjaya membantu Achey membuat persembahan,” katanya. Cira atau nama sebenarnya, Naquia Yasirah Mohamad Khairi berharap peminat mendoakan operation suami yang dijangka mengambil masa beberapa jam, dipermudahkan. “Black berpuasa enam jam sebelum dibawa masuk ke bilik bedah kira-kira jam 9 malam tadi,” katanya.

Author: fafa