Isteri sarat mengandung, suami tipu kata pergi solat tarawikh sekali kantoi salah send mesej suruh siap nak keluar dating.

Salam admin. Saya cuma nak bercerita… Memori hitam yang pernah saya lalui.. Tiap kali ramadhan menjelma.. Memori ni pasti datang. Saya pernah dicurangi.. Tapi suami menginsafi diri dan kami mulakan hidup baru.. Dengan segala janji manis. saya akur dan terima dia kembali..

Ye lah hubungan ni terbina dah mencecah belasan tahun. Cinta dari bangku sekolah. Tapi.. Suami mungkiri janji. dia ulang lagi. dengan orang yang sama.. Cinta mereka bertaut kembali. Ramadhan tahun tu.. Saya tengah sarat hamil.. Setiap malam suami akan ke tarawikh katanya..

Tapi dia tipu.. Anak sulung saya bagi tau.. Sibapa tak de di masjid. Ada satu hari tu langsung tak balik.. Konon nya qiamulail.. Lagi sedih kerap buka puasa diluar..tinggal lah saya dengan anak-anak.. Sikap suami berubah sangat.. Saya susah hati.. Sampaikan baby dalam perut tak aktiv..

Saya di tahan wad untuk pemantauan.. Saya dah hidu ada sesuatu tak kena ni… Saat saya sedang solat asar.. Tetiba satu masej masuk. Ya Allah.. Besarnya kuasamu Suami saya salah send. Dia nak dating.. Dengan awek dia. ” Sayang, cepat la siap.. Jap lagi abang sampai, Abang tunggu kat bawah” Saya pelik..

Sebab rumah kami mana ada bawah.. Memang atas tanah..
Lagi pun suami tak panggil saya ” sayang” Saya reply.. Abang nak ajak pergi mana.. Dah balik kerja ke.. Tak berbalas dah selepas tu.. Hancur hati saat dan tika itu. Akhirnya suami tak pulang…

Satu hari tu anak saya tunggu si bapa untuk belikan kek bersama.. Sebab dah janji.. Sempena hari lahir dan dia puasa penuh.. Tapi sayang.. Si bapa tak bawa anak.. Hanya pulang bawak kek.. Saya raikan hari lahir anak.. tapi suami langsung tak join sama..

Saya terus mendesak suami berterus terang apa yang terjadi.. Akhirnya.. Satu malam.. Saat sepatutnya.. Saya meraikan hari lahir saya.. Suami telah mengaku… Dia bercinta lagi.. Dan kali ni dia nak berkhawin dengan awek tu. Ya allah… Saya rasa macam nak pitam.. Lemah seluruh tubuh..

Saat saya sedang menghitung hari.. Sampai hati suami hadiah kan saya.. Sesuatu yang tak terdaya saya nak terima.. Sejak malam tu… Saya hanya berteluku di sejadah.. Siang malam air mata mengalir.. Saya tak buat apa-apa dah… Selain solat dan mengaji.. Saya yakin Allah dengar tiap rintihan saya…

Sampai anak lain sentiasa datang kesat air mata saya saat saya sedang menadah tangan berdoa… Ibu.. Nangis lagi… Hingga harui ni.. Anak saya akan intip tiap kali lepas saya solat.. Berdoa dia akan tanya.. Ibu tak nangis ke hari ni.. Akhirnya saya kuat kan hati.. Saya cakap saya akan terima jika itu pilihan suami…

Saya tak nak berpisah.. Sebab saya tengah hamil dan menanti hari je.. Sebelum suami bernikah lagi.. Saya nak jumpa perempuan tu.. Saya minta suami aturkan pertemuan kami.. Tapi semua tu tak terjadi… Alasan pompuan tu tak bersedia nak jumpa.. Mungkin sebab saya terlalu sedih dan stress..

Tekanan cairan merah dalam badan naik agak tinggi.. Saya di refer ke hospital.. Suami hanya hantar.. Langsung tak teman… Jumpa doktor.. Saya dengan perut memboyot berjalan seorang diri. Alasan dia susah nak parking.. Doktor bagi date untuk saya warded.. Dan bp kena pantau setiap hari…

Ikut perancangan kami takkan pulang beraya.. Sebab due saya dah dekat… Tapi suami paking semua barang.. Saya akur je.. Di kampung.. suami, Tersebar berita suami akan berkahwin lagi.. Saya diam.. Suami layan saya macam pemaisuri.. Saya tak tahu dia ikhlas ke tak..

Ke sebab saya izinkan dia berkahwin.. Jadi dia pun happy.. Syarat saya bagi.. Suami kena cerita semua tentang hubungan cinta dia.. Tak perlu tipu atau sorok lagi… Fokus pada saya dan baby dulu.. Baru pikir hal kawen tu.. Ye.. Dengan cara tu saya tau.. Setiap perkembangn hubungan cinta mereka…

Sehari sebelum raya.. Maksudnya… Ramadhan terakhir satu keajaiban terjadi tetiba si perempuan ni nak putuskan hubungan sebab tak nak bermadu allah maha mendengar saya sujud syukur time tu.. Si perempuan.. Ni tak nak bermadu. Dia suruh suami pilih dia atau saya…

Ujian untuk suami pulak… Hehhe.. Suami sungguh serabut time tu. Sehari lepas raya kami terus pulang ke rumah kami.. Walaupun cuti masih panjang… Saya terus mainkan peranan.. Saya cakap.. Anggap la saya kawan.. Luahkan cerita dan rasa.. Cerita cinta mereka..

Saya cuba pujuk dan tenangkan suami.. Ye hubungan kami baik sangat.. Ibarat kami baru bercinta. Akhirnya… Suami dapat buat penilaian… Siapa yang patut dia pilih… Saya sebagai isteri yang tengah kandung zuriat dia.. Sanggup bermadu..walaupun saya takmau… Tapi saya guna taktik tarik tali.. Je

Pompuan tu pulak beria suruh suami ceraikan saya.. Suami nampak warna sebenarnya pompuan tu.. Akhirnya hubungan mereka berakhir… Allah dah atur elok semua.. Saya pulak overdue.. Hehe dah masuk 41week.. Baby tak lahir lagi… Pastu saya kena warded untuk czer.. Selamatlah saya dan baby…

Kini anak kami yang ke 3 tu.. Dah sekolah dah.. Moral dia.. Berserahlah pada Allah.. Doalah banyak-banyak.. Sepanjang ramadhan ni.. Allah ada… Allah dengar.. Percaya lah.. Kuasa Allah dan ramadhan tu. Benar.. Janji Allah tu pasti. Salam ramadhan semua.

Sumber : KRT

Author: fafa