Mitos mengenai ketumbit berjangkit melalui pandangan mata adalah tidak benar.

Mungkin anda telah menemui rakan anda terkena ketumbit. Adakah anda akan mengelakkan berhubungan mata dengannya? Seperti dirasakan, ketumbit mudah tersebar kepada orang lain! Inilah fakta yang perlu anda ketahui mengenai ketumbit.

1. Mata ketumbit (hordeolum) adalah penonjolan bengkak merah yang muncul di luar kelopak mata. 2. Ketumbit pada mata disebabkan oleh jangkitan bakteria, sel kulit rosak dan kotoran yang menyumbat kelenjar minyak pada kelopak mata

Jangkitan ini menyebabkan kelopak mata membengkak, menyebal, gatal dan kadang-kadang menyakitkan.3. Walau bagaimanapun, jangkitan itu bukan dari pandangan mata. Mulai sekarang, jika anda mengetahui rakan anda terkena ketumbit,

anda tidak perlu mengelak daripada bertentang mata dengannya! Sebabnya, ketumbit ini tidak disebarkan langsung dari hubungan mata secara langsung. 4. Bakteria memerlukan perantara untuk menjangkiti mata seseorang

Memetik Medicine Net, pemindahan bakteria tidak mudah berlaku hanya melalui bertentangan mata. Perlu perantara supaya bakteria dapat menjangkiti mata seseorang. 5. Gejala awal ketumbit adalah rasa gatal, jadi jangan pula digosok ya!

Rasa gatal yang teramat adalah gejala bakteria yang mula menjangkiti mata anda. Untuk itu, sebanyak mungkin elakkan mengusap mata atau jangkitan akan menjadi lebih teruk. 6. Jangkitan adalah disebabkan sentuhan tangan atau berjabat tangan!

Kebiasaan menggosok ini juga boleh memindahkan bakteria penyebab ketumbit ke tangan. Jika anda berjabat tangan dengan orang lain, orang itu berpotensi berjangkit ketumbit! 7. Itulah sebabnya, anda perlu membuat kebiasaan untuk mencuci tangan anda selepas berjabat tangan dengan orang lain

Tangan telah menjadi perantara biasa untuk penyebaran penyakit. Untuk itu, pastikan tangan anda sentiasa bersih. 8. Jika perlu, sediakan tisu, sapu tangan dan cairan pencuci tangan

Sekiranya anda rasa sukar mendapatkan air bersih dan sabun, adalah idea yang baik untuk menyediakan tisu, sapu tangan dan pembersih tangan di dalam beg tangan anda. Selepas anda mengetahui fakta berikut tadi, tiada alasan untuk tidak berhubungan langsung dengan kawan yang dijangkiti ketumbit. Kasihan bila jika dia rasa disisihkan rakan-rakan.

Sumber : Aliffchannel

8 Tanda Tubuh Badan Menunjukkan Anda Sedang Tidak Sihat

Kesihatan bukanlah perkara yang perlu diambil mudah, oleh itu kita harus memberi perhatian khusus kepada kesihatan badan kita sendiri. Kita boleh mulakan dengan memeriksa badan di hadapan cermin, dan jika anda melihat perubahan aneh dalam tubuh anda, itu bermakna sesuatu yang berlaku di dalam badan anda.

Perubahan dalam tubuh boleh menjadi petunjuk bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan kesihatan anda. Perubahan itu boleh bertindak sebagai tanda-tanda amaran, jadi anda perlu mendapatkan rawatan perubatan secepat mungkin. Berikut adalah tujuh tanda pada tubuh yang membuktikan anda tidak sihat.

1. Mata kuning

Sklera (mata putih) mesti sentiasa putih, jika berubah warna adalah menjadi tanda beberapa masalah kesihatan. Mata merah boleh disebabkan oleh insomnia, hidung luka atau jangkitan mata. Mata merah juga boleh menjadi tanda bahawa anda mempunyai konjunktivitis.

Walau bagaimanapun, jika mata putih anda menjadi kuning, ia boleh menjadi tanda penyakit kuning, hati, atau pundi hempedu. Jika mata anda mula berubah menjadi kuning dan anda rasa tidak sihat, segera pergi ke doktor sebelum terlambat.

2. Tahi lalat muncul atau membesar

Tanda lahir, tahi lalat dan ketuat pada badan adalah normal, dan yang tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, jika anda melihat tahi lalat atau kotoran yang muncul atau membesar di kawasan yang baru-baru ini terdedah kepada cahaya matahari,

ia mungkin merupakan gejala melanoma. Juga, jika tanda lahir atau tahi lalat tiba-tiba berubah warna, ia boleh menjadi petunjuk knsr. Keratosis aktinik juga dicetuskan oleh cahaya matahari dan sinar UV, dan perubahan kulit yang berlaku boleh dianggap sebagai tanda pramatang

3. Leher membengkak

Jika leher anda tiba-tiba membengkak, pergi ke doktor dengan segera. Jika bahagian depan leher anda bengkak, ia mungkin merupakan petunjuk masalah tiroid. Jika anda mengalami demam tinggi dan bengkak, anda mungkin mengalami mononucleosis. Leher bengkak juga boleh menjadi tanda nodus limfa atau knsr yang dijangkiti.

4. Kaki rasa sejuk

Kaki terletak paling jauh dari jantung, tetapi kaki sejuk boleh disebabkan oleh peredaran cairan merah yang lemah. Kaki sejuk boleh menjadi gejala beberapa penyakit kardiovaskular. Juga, ada penyakit yang dipanggil sindrom Reynolds, gangguan autoimun di mana saluran cairan merah sempit yang boleh membuat tangan dan kaki kelihatan pucat dan sejuk

5. Rambut rosak secara tiba-tiba

Kehilangan rambut sebenarnya tidak perlu dikhuatiri. Ia adalah semula jadi untuk kehilangan 100 helai rambut setiap hari. Walau bagaimanapun, jika anda tiba-tiba mula kehilangan banyak rambut tanpa sebab yang jelas, ia mungkin menjadi tanda masalah kesihatan.

Jika anda mula kehilangan bulu mata dan bulukening, segera berjumpa doktor. Kehilangan rambut secara tiba-tiba boleh disebabkan oleh masalah tiroid, hipertiroidisme atau hipotiroidisme, kerana masalah kesihatan ini sering disertai oleh keguguran rambut.

6. Bibir pecah

Bibir pecah dan kering boleh jadi disebabkan oleh dehidrasi dan kekurangan vitamin. Walau bagaimanapun, jika bibir anda retak selama beberapa minggu tanpa pembaikan (regenerasi), anda mungkin mengalami jangkitan kulat. Tetapi jika bibir anda retak semasa mengalami selesema, semua yang anda perlu lakukan ialah mencari rawatan dan elakkan tekanan stres.

7. Perubahan pada kuku

Kuku boleh memberikan banyak maklumat tentang kesihatan seseorang. Perubahan warna kuku, bentuk atau bahkan tekstur dapat menunjukkan banyak masalah kesihatan yang berbeza. Kuku lemah dan rapuh adalah tanda kekurangan zat makanan. Perubahan lain boleh disebabkan oleh masalah kesihatan yang serius.

Segera berjumpa dengan doktor anda jika anda perhatikan perubahan kuku yang tidak normal. Itulah 7 tanda-tanda pada tubuh yang membuktikan anda tidak sihat. Tanda-tanda di atas hanyalah amaran awal buat anda, dan bukannya diagnosis perubatan yang tepat. Segera berjumpa doktor untuk merujuk tanda-tanda kesihatan ini.

Sumber : Aliffchannel

Author: fafa