Sekian lama ajai pendam, kini luahan ajai pada Mamat Exist terungkap.

Lama terpendam, Penyanyi dan komposer Ajai mengakui ada hikmah disebalik isu yang berlaku terhadap bekas vokalist kumpulan Exist, Mamat yang terpalit dengan isu daddah baru-baru ini.

Menurut Ajai, dia mengakui punca Mamat dibelenggu dengan penyalah gunaan daddah disebabkan oleh kurang kasih sayang.“Apa yang berlaku ini ada hikmah disebaliknya dan disebabkan itu kami tahu dirinya yang sebenar.“Sebagai ‘brotherhood’ kami akan memberinya peluang terakhir dan membantu Mamat untuk dia berubah.

“Mamat perlu bersyukur kerana masih ada orang sayangkan dia dan ambil berrat pasalnya dan saya berharap agar dia boleh berubah.“Sayang kau ada bakat, bagus dalam nyanyian tetapi kerana daddah kau rossak,” kata Ajai kepada Astro Gempak.

Ajai berkata demikian pada majlis sedang media bersama Exists di Alila Bangsar, pada Khamis. Terdahulu, Mamat ditahan polis atas kesaKahan daddah pada Ahad malam dan dibebaskan daripada tahanan remman dengan jaminan polis sekitar pukul 4.30 petang Selasa.

Penahanan Mamat, 41, itu difahamkan ada kaitan dengan kesalahan daddah jenis serbuk putih semasa menunggang motosikal bersama seorang rakannya di luar kawasan rumah kedai di Taman Perling di Johor Bahru, pada Ahad lalu.

Penahanan kedua-dua mereka pada 11.30 malam itu dilakukan selepas dilihat dalam keadaan mencurrigakan ketika menunggang sebuah motosikal Yamaha LC 135 di kawasan terbabit.Serbuk putih itu ditemui dalam dompet penyanyi berkenaan.

Konsert Exists Reunion ini buat pertama kalinya dalam sejarah menggabungkan semua formasi asal Exists iaitu Musa (bass), Along (gitar), Ajai (keyboard), Shah (gitar), Ujang (dram) dan dua vokalist iaitu Mamat dan Ezad. Konsert Exists Reunion bakal diadakan di Stadium Malawati, Shah Alam pada 28 September 2019 dan Mes Theatre at Media Corp, Singapura pada 5 Oktober ini.

Orang ramai yang ingin mendapatkan tiket Konsert Exists Reunion ini boleh melayari laman web www.mytiket.asia.Sumber : astrogmpak

artikel lain : Saya mohon maaf, saya akui kesalahan – Mamat Exists

KUALA LUMPUR: Vokalis asal kumpulan Exists, Mamat atau nama sebenarnya Mohd Ali Kamarudin, pada Khamis membuat permohonan maaf kepada masyarakat umum berikutan dia ditahan pihak polis baru-baru ini di Johor Bahru selepas disahkan positif.

Bintang era 90-an itu membuat permohonan maaf tersebut dalam sesi sidang media berhubung keterlibatannya dalam menjayakan Konsert Exists Reunion yang akan berlangsung pada 28 September ini di Stadium Malawati, Shah Alam.”Apa yang berlaku adalah satu yang amat mendukacitakan bagi semua terutamanya ahli kumpulan Exists yang turut terlibat dengan apa yang berlaku pada saya. Saya sungguh kesal dan mengaku kesalahan diri saya.

“Saya mohon maaf kepada semua peminat atas apa yang berlaku pada saya dan saya akan cuba untuk menjadi yang lebih baik pada masa akan datang,” katanya dalam sidang media di Kuala Lumpur pada Khamis. BACA: Mamat Exists dibebaskan dengan jaminan polis

Mengulas lanjut berhubung isu penahanannya, Mamat berkata, kes itu tidak melibatkan dirinya seorang lantaran wujud pihak ketiga, namun dia enggan mengulas lanjut ekoran siasatan yang masih dijalankan oleh pihak polis.

Bagi penganjur konsert Exists Reunion, Shirazdeen Karim berkata pihaknya telah melakukan perbincangan bersama pihak polis untuk membebaskan Mamat dengan jaminan polis.Perkara itu dilakukan bagi memberi laluan kepada Mamat membuat persembahan pada konsert berkenaan termasuk memberi jaminan terhadap konsert yang akan berlangsung seperti yang dirancang.

“Konsep konsert ini adalah reunion dan ia tidak bermakna tanpa kehadiran Mamat, dan kami akan membantu Mamat dengan apa cara sekalipun untuk pastikan dia menjayakan persembahan semasa konsert nanti,” katanya.

Antara perkembangan lain, Shiraz turut memaklumkan usaha dan rancangan untuk membantu Mamat dengan menghantar beliau ke pusat pemulihan sebaik sahaja selesai konsert tersebut.“Pertama sekali ini adalah permintaan Mamat sendiri untuk dipulihkan dan ini termasuk ahli kumpulan Exists dan semua kawan-kawan, kita tak nak kehilangan bintang lagenda seperti ini”, katanya lagi.

Antara ahli kumpulan Exists yang turut hadir memberi sokongan termasuk Ajai, Ezad Lazim, dan gitaris Shah.Konsert Exists Reunion akan berlangsung di dua lokasi berlainan yang bermula pada 28 September dan 5 Oktober di The Theatre Mediacorp, Singapura.

Author: Iqbal