Tak sangka boleh turun berat badan dan dapat anak cantik tau kalau kita amalkan buah tembikai.

Salah satu buah-buahan segar yang paling berkesan untuk menurunkan berat badan secara semulajadi adalah tembikai. Kandungan dalam tembikai boleh menyahtoksik badan tanpa rasa lapar. Diet tembikai sangat sihat kerana memberikan anda tenaga.

Tembikai adalah buah padat nutrien dengan banyak kandungan air dan rendah kalori. Inilah sebabnya buah tembikai sangat baik untuk menurunkan berat badan. Buah ini menyediakan sebilangan besar vitamin, mineral, dan antioksidan. Makan buah tembikai setiap hari dapat membantu anda mengurangkan risiko obesiti, penyakit jantung dan diabetes.

Cara diet buah tembikai

Makanan jenis ini disyorkan untuk mereka yang ingin mengamalkan gaya hidup sihat dan cuba menurunkan berat badan dengan cepat. Sangat mudah, anda hanya makan tembikai sepanjang hari semasa sarapan pagi dan makan malam. Diet ini berkesan untuk mereka yang ingin menghilangkan toksik berlebihan, garam dan kotoran lain dari badan, seperti yang dipetik dari laman Boldsky,

Jumlah tembikai yang perlu dimakan

Apabila melakukan diet buah tembikai, anda harus memastikan bahawa jumlah buah yang anda makan tidak melebihi had yang ditetapkan. Nombor ideal adalah 1:10. Secara ringkasnya. Sekiranya anda berat 60 kg, itu bermakna anda perlu makan 6 kg buah tembikai semasa diet. Semuanya bergantung pada berapa berat badan yang anda ingin pulih.

Jadi, jumlah yang ideal ialah 150 kkal sekali makan. Lebih baik lagi, bahagikannya ke 8 kali sehari. Tembikai terdiri daripada 97 peratus air, jadi ia dapat membantu penggunaan tambahan air sepanjang hari. Menurut pakar pemakanan, diet tembikai menjadikan banyak orang yang tertarik. Tempoh masa yang terhad diet ini menjadikan seseorang lebih realistik dengan matlamat yang dicapai. Kualiti penghidratan dan menyegarkan adalah sempurna semasa musim panas.

Manfaat lain dari diet tembikai adalah membantu meningkatkan jumlah arginine, sejenis asid amino dalam badan yang baik untuk menghasilkan nitrous oksida yang melegakan saluran cairan merah. Tembikai juga menghalang serangan jantung dan struk. Malah, diet tembikai boleh meningkatkan jumlah sperma pada lelaki.

Tembikai adalah diuretik dan tonik cairan merah yang memudahkan cecair dan menghilangkan kotoran dari badan. Dalam 100 gram tembikai mengandungi 7 gram gula dan 32 kalori. Tembikai menjadi sumber serat yang dapat mengekalkan fungsi pencernaan dengan baik. Buah ini juga sesuai digunakan oleh pesakit diabetes kerana rendah karbohidrat dan gula.

Tembikai adalah buah yang sempurna untuk menurunkan berat badan dengan cepat. Untuk itu, adalah penting untuk diingatkan bahawa diet hanya boleh dilakukan selama seminggu atau 5 hari. Sekiranya dilakukan secara berlebihan boleh menyebabkan kesan kesihatan yang negatif. Bukan semua orang boleh melakukan diet buah tembikai, terutamanya kanak-kanak dan wanita hamil.

Semasa diet buah tembikai, anda dinasihatkan untuk tidak melakukan senaman pengairan tenaga. Selain buahnya dimakan, anda boleh menggabungkan cara salad tembikai lain dengan beberapa biji rami atau benih chia. Anda juga boleh menggunakannya dalam bentuk jus.

Elakkan Minum Air Teh Ketika Perut Kosong

Jika anda pengemar teh, minum teh pada waktu pagi atau petang memang sangat lazat. Anda akan rasa lebih teruja selepas minum secawan teh. Malah, teh boleh meningkatkan tumpuan anda. Namun, jangan minum teh apabila perut kosong. Antioksidan dalam teh mempunyai beberapa manfaat. Walau bagaimanapun, manfaat ini tidak akan diserap oleh badan jika diambil ketika perut kosong. Ada beberapa risiko yang akan dihasilkan jika mendesak minum teh ketika perut kosong.

Mengganggu metabolisma. Minum teh sewaktu perut kosong mengganggu metabolisma badan. Kandungan dalam teh ini menjadikan asid dalam perut meningkat. Akibatnya, metabolisma tubuh akan terganggu dan asid perut meningkat.

Dehidrasi. Teh adalah bersifat diuretik yang menghilangkan air di dalam badan. Ini sebabnya anda tidak boleh minum teh dengan perut kosong, terutama pada waktu pagi. Kerana, anda akan mengalami dehidrasi sepanjang hari. Malah, dalam keadaan yang paling teruk anda akan mengalami kekejangan otot.

Perut Kembung. Minum teh dicampur dengan susu memang lazat. Tetapi, jangan sekali-kali meminumnya dengan perut kosong. Kandungan laktosa yang tinggi dalam susu akan menyebabkan perut kembung dan menyebabkan beberapa masalah dalam usus. Dalam keadaan yang paling teruk, anda akan mengalami sembelit.

Itulah tiga risiko yang timbul ketika minum teh sewaktu perut kosong. Bagi anda yang tidak mahu mengalami masalah ini, hendaklah minum teh apabila perut dipenuhi, contohnya selepas sarapan pagi. Di samping itu, perhatikan jumlah gula yang anda masukkan ke dalam teh.

Jangan terlalu manis kerana ini akan meningkatkan hormon insulin dalam tubuh yang mencetuskan pelbagai masalah kesihatan lain di dalam badan. Semoga bermanfaat. Kongsikan artikel ini ke sahabat handai dan keluarga yang gemar minum teh!

Sumber: Dibancuh dari laman Boldsky

Author: pyka